• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як вдалось розблокувати експорт зерна через Дунай в Чорне море і що це дасть

Опубліковано 12 липня 2022 року, 12:52

Заступник голови державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства Віктор Вишньов розповів ВВС News Україна, як зараз працює експорт зерна через Дунай в Чорне море.

Зараз судна пішли через українське гирло Бистре до дунайських морських портів Ізмаїл, Рені і Усть-Дунайськ.

Працювати через румунське гирло Суліна було складно, адже воно має меншу пропускну здатність (воно одностороннє) і там швидко скупчилась велика кількість суден і вони зупинились у величезних чергах, каже Вишньов.

За даними видання Ukrainian shipping magazine, там зібралась черга у 130 суден.

"Через блокаду цивільного судноплавства росіянами, світовим компаніям з морського транспортування довелося використовувати румунський канал Суліна, що призвело до скупчення великої кількості суден та значного перевантаження каналу", - додають військові.

Як каже Вишньов, після звільнення від росіян Зміїного з'явилася опція розблокувати українське гирло і експортувати та імпортувати напряму через Дунай і Чорне море.

"Це дозволяє розвантажити велику пробку, яка утворилась на Дунаї", - каже він.

Дунайські порти зможуть забезпечувати третину всього нинішнього українського експорту.

"Звісно, що основний потік експорту йшов з основних морських портів і це зараз заблоковано", - наголошує Вишньов, але і маршрут через Дунай - це також суттєве полегшення.

Він наводить приклад - одне величезне судно Панамакс заходило на термінали портів великої Одеси і міг взяти 30-50 тисяч тонн зерна.

Натомість баржі з дунайських портів можуть взяти - до 5-7 тисяч тонн максимум.

За словами Вишньова, зараз, як правило, ці невеликі судна до 5 тисяч тонн виходитимуть у море з Дунаю і одразу перевантажуються на великі морські Панамакси в румунській Констанці.

Далі продукція везеться у всі куточки світу. "Немає сенсу ганяти маленькі судна на дуже великі відстані", - додав Вишньов.

Він сподівається, що такий маршрут буде нормально функціонувати, а також наголосив, що зараз є можливість доставляти вантажі на південь Одещини попри обстріли росіянами інфраструктури.

Але, як вказує Віктор Вишньов, головне для України - запустити головні морські порти для повноцінного експорту. Проте це питання домовленостей на найвищому рівні.

Стаття доступна за посиланням: https://www.bbc.com/ukrainian/news-62126025?fbclid=IwAR1kSC6C-sXwO9pBYasRyTcu9ZZu8W8P6eEQaeiUB3hzR_b95CBgnWDOAI4