• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Верифікація кваліфікаційних документів: все, що необхідно знати моряку.

Опубліковано 27 березня 2023 року, 17:12

З набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1499, кваліфікаційні документи моряків видаються уповноваженою особою Адміністрації судноплавства.

За результатами розгляду поданої моряком заяви Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ), приймає рішення:

про видачу моряку кваліфікаційного документа (у разі якщо відсутня підстава проходження комп'ютерного іспиту та відмови у видачі за результатом розгляду документів);

про відмову у видачі кваліфікаційного документа (з підстав передбачених постановою №1499).

Наразі існує єдиний можливий спосіб перевірки дійсності кваліфікаційних документів - надіслати сканкопії відповідних документів на електронну пошту: [email protected].

Верифікація документів по електронній пошті є тимчасовим рішенням до впровадження інформаційно-комунікаційної системи у сфері підготовки та дипломування моряків.

Адміністрацією судноплавства (АС) також здійснюється верифікація кваліфікаційних документів моряків, що були видані  до набрання чинності постановою КМУ № 1499, з метою перевірки їх дійсності. Для цього моряку необхідно так само надіслати сканкопії відповідних документів на електронну пошту: [email protected]. Далі, він отримує відповідь від АС про те, що документи «дійсні» або «недійсні».

Значна частина поданих на перевірку кваліфікаційних документів моряків містять явні ознаки підробки (відсутні обов’язкові реквізити, на документі немає підпису власника, документи підписані особами, у яких відсутнє право на їх підписання тощо). Це є причиною для відмови у верифікації документів.

Увага! Немає визначених строків щодо того коли направляти до Адміністрації судноплавства документи на перевірку, вказане здійснюється заявником у разі необхідності.

Якщо моряк отримав відповідь, що його документи «недійсні», він може звернутись безпосередньо до Адміністрації судноплавства чи сервісних центрів ДП «Моррічсервіс» в порядку, що встановлений постановою №1499 та отримати законні кваліфікаційні документи.

Якщо моряк отримав документи після набрання чинності постановою КМУ № 1499, а саме після 18.01.2023, в інший ніж це передбачено вказаною постановою спосіб, в нього є така сама можливість відправити їх на перевірку до АС.

Значна кількість документів, які направляються на верифікацію виявляються «недійсними», зокрема з огляду на ту обставину, що були видані після набрання чинності постановою Уряду від 30.12.2022 №1499, в інший ніж це передбачено вказаним нормативно-правовим актом спосіб. Зокрема про це свідчать звання командного складу, вказані на документах, які не відповідають постанові №1499, до того ж сам документ відрізняється від того, що видається уповноваженою особою Адміністрації судноплавства.

З моменту початку роботи ДККМ в складі Адміністрації судноплавства, а саме з 14.02.2023, на офіційному сайті АС була опублікована єдина можлива процедура подачі заяв та отримання кваліфікаційних документів, яку можна знайти за посиланням: https://marad.gov.ua/.../yak-moryaku-podati-zayavu-ta....

Наразі команда Мінвідновлення, Адміністрації судноплавства у співпраці з USAID/UK aid проєктом TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах працює над впровадженням простого та безпечного рішення для дистанційної подачі моряками відповідних заяв.