• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Послуги з дипломування моряків на порталі Дія: понад 1000 заяв на отримання кваліфікаційних документів та біля 500 на проходження CES 6.0

Опубліковано 28 вересня 2023 року, 16:13

Прозоро, доступно, дистанційно - основні побажання моряків до процедури дипломування. Все це ми врахували та надали кожному можливість оформити кваліфікаційні документи з будь-якої точки світу засобами порталу Дія. За перші два тижні послугою скористались більше 1000 моряків.

Подані заяви та документи моряків обробляються електронно співробітниками Адміністрації судноплавства, кожен крок співробітника фіксується. Все це робить процедуру дипломування прозорою та унеможливлює підробку документів. 415 кваліфікаційних документа, оформлених засобами порталу Дія, вже виготовлені та чекають своїх власників, це дипломи, підтвердження до дипломів та свідоцтва фахівця. Більше 90% моряків скористалися послугою підтвердження кваліфікації та майже 10% - підвищення.

Послуга працює таким чином, моряк заходить на портал Дія подає заяву та підписує її електронним підписом, після чого його документи розглядає Державна кваліфікаційна комісія моряків. Результат розгляду заяви з’являється в особистому кабінеті та на електронній пошті: позитивне рішення про видачу кваліфікаційного документа або обгрунтована відмова.

Електронний образ підписаного уповноваженою особою кваліфікаційного документа з’явиться в особистому кабінеті користувача на порталі Дія. Після чого моряку або його довіреній особі необхідно отримати оригінал  в Адміністрації судноплавства в Києві або Одесі.

Наразі, користувачам порталу Дія доступні 14 звань для присвоєння або підвищення, при цьому 4 знаходяться на тестуванні та невдовзі будуть доступні широкому колу користувачів.

Також на портал Дія було додану ще одну послугу для моряків - подачу заявки на здачу кваліфікаційного іспиту (CES 6.0), за цей час послугою скористались біля 500 користувачів.

Користувач обирає одну з трьох локацій для здачі іспиту (в Польщі або в Україні) та приходить на іспит в призначений час. Абсолютна більшість моряків обрала для себе місце складання іспиту - Варшаву, нагадую, що там працює нова локація для складання кваліфікаційних іспитів «MRS in POLAND». Загалом, за час роботи прозорої системи дипломування, 638 моряків успішно склали комп’ютерний іспит з використанням міжнародно визнаної системи та отримали сертифікат, який є однією з необхідних умов для отримання робочих документів, 185 з них - в Польщі. Результати тестування формуються автоматично, вплинути на нього неможливо.

З моменту набрання чинності постанови Уряду від 30.12.2023 року №1499 триває реформа дипломування моряків. За цей час, Державною кваліфікаційною комісією моряків в складі Адміністрації судноплавства розглянуто більше 5000 заяв від моряків, виготовлено 7 192 кваліфікаційних документів. Лише 5% моряків отримали відмову з обґрунтованих причин.

Електронні послуги для моряків на порталі Дія - це відсутність будь-якого спілкування з чиновниками, корупції, і ризику отримання підробок. Все прозоро та відповідає міжнародним вимогам та стандартам.

Проєкт реалізується Мінвідновлення та Адміністрацією судноплавства, в співпраці з Мінцифрою за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».