• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Адміністрація судноплавства надає адміністративну послугу щодо реєстрації судна флоту рибної промисловості

Опубліковано 28 листопада 2022 року, 10:22

 Порядок та умови реєстрації суден, припинення або тимчасового припинення реєстрації суден у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України регламентовані Кодексом торговельного мореплавства України (далі – Кодекс), Законом України «Про внутрішній водний транспорт» (далі – Закон) та Порядком ведення Державного суднового реєстру України та Суднової книги України, затвердженим наказом Міністерства інфраструктури України від 11.04.2022 № 203, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20.04.2022 за № 439/37775 (далі – Порядок).

Згідно з частиною першою статті 26 Кодексу українські морські судна і судна внутрішнього плавання підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України. Судна, що не підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України, реєструються у Судновій книзі України відповідно до Закону.

Пунктом 3 частини другої статті 35 Закону визначено, що обов’язковій реєстрації в Судновій книзі України підлягають малі судна, що використовуються, зокрема, для рибогосподарської діяльності.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 38 Закону малі судна, що підлягають обов’язковій реєстрації в Судновій книзі України, підлягають технічному нагляду, що здійснюється відповідно до порядку здійснення технічного нагляду за суднами, і ці судна відповідно до пункту 7 Положення про Регістр судноплавства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 червня 1998 року № 814, підлягають класифікаційному та технічному нагляду Регістра судноплавства України.

Відтак, проведення технічних оглядів суден (плавзасобів), що використовуються для рибогосподарської діяльності, здійснюються Регістром судноплавства України.

Частиною першою статті 37 Закону передбачено, що кожне судно, зареєстроване в Судновій книзі України, повинно мати судновий білет, а судна, що підлягають технічному нагляду, - також свідоцтво про придатність судна до плавання, яке видається на строк не менше п’яти років.

Реєстраційні дії здійснюються після прийняття відповідної заяви, до якої додається перелік необхідних для реєстрації документів, протягом п’яти робочих днів з дати її прийняття. За бажанням заявника зазначені реєстраційні дії можуть бути проведені протягом двох робочих днів з дати прийняття відповідної заяви, при цьому розмір адміністративного збору подвоюється. Вартість реєстраційного збору для реєстрації судна в Судновій книзі України здійснюється відповідно до статті 36 Закону України «Про внутрішній водний транспорт», у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного календарного року, а саме 1240,50 грн (5 робочих днів), та 2481 грн (2 робочих дні).

Вартість реєстраційного збору для реєстрації судна у Державному судновому реєстрі здійснюється відповідно до норм Закону України «Про внутрішній водний транспорт». Адміністративний збір розраховується у такому порядку: прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня відповідного календарного року, помножений на коефіцієнт віку судна, помножений на коефіцієнт технічних характеристик судна, помножений на фактичну кількість одиниць виміру типу судна. Формулу розрахунку вартості, а також реквізити для сплати адміністративного збору можна знайти за посиланням:  https://marad.gov.ua/ua/poslugi/derzhavnij-sudnovij-reyestr-ukrayini/rekviziti-dlya-splati-poslug.

Відповідно до пунктів 7 та 8 розділу І Порядку реєстрація (тимчасова реєстрація) малого судна в Україні полягає у внесенні відомостей про нього до Суднової книги України, що ведеться за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку, та отриманні цим судном суднового білета. Судновий білет (крім випадків тимчасової реєстрації іноземного судна) видається безстроково.

Також звертаємо увагу, що відповідно до вимог Порядку, у разі реєстрації суден флоту рибної промисловості у графі заяви судновласника «тип та призначення» додатково зазначається «судно флоту рибної промисловості».

Перелік документів для реєстрації риболовного судна в Судновій книзі України можна знайти за посиланням: https://marad.gov.ua/ua/poslugi/sudnova-kniga-ukrayini/reyestraciya-sudna.

Перелік документів для реєстрації риболовного судна у Державному судновому реєстрі України можна знайти за посиланням: https://marad.gov.ua/ua/poslugi/derzhavnij-sudnovij-reyestr-ukrayini/reyestraciya-sudna.

Пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 212 «Деякі питання оптимізації функціонування центральних органів виконавчої влади у сферах морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства»                       установлено, зокрема, що суднові документи риболовних суден, які були зареєстровані або видані Державним агентством меліорації та рибного господарства до 1 січня 2022 року, є чинними до закінчення строку, на який їх видано. Після цієї дати зазначені документи видаються Державною службою морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства.

Пунктом 2 наказу Міністерства інфраструктури України від 11.04.2022 № 203 «Про затвердження Порядку ведення Державного суднового реєстру України та Суднової книги України» (далі – Порядок), зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 20.04.2022 за № 439/37775, установлено зокрема, що:

всі суднові документи, видані до набрання чинності Законом України «Про внутрішній водний транспорт», зберігають чинність протягом періоду, на який їх видано;

за суднами, зареєстрованими у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України до набрання чинності Законом України «Про внутрішній водний транспорт», зберігаються присвоєні реєстраційні (ідентифікаційні) номери.

Інформуємо, що вищевказаним Порядком встановлено вимоги до державної реєстрації та тимчасової реєстрації, зокрема, суден флоту рибної промисловості, в Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України, процедуру внесення змін, виключення та тимчасового виключення суден, оформлення та видачі нових суднових документів замість втрачених, обліку суден в Україні.