• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

30 років тому, 28 березня 1994 року, Україна набула членства в Міжнародній морській організації (ІМО)

Опубліковано 28 березня 2024 року, 17:33

30 років тому, 28 березня 1994 року, Україна набула членства в Міжнародній морській організації (ІМО).

Україна є членом ІМО відповідно до постанови Верховної Ради України від 04.02.1994 № 3938-ХІІ «Про прийняття Конвенції про Міжнародну морську організацію 1948 року в редакції 1982 року».

Протягом 30 років членства Україна здійснює усіх необхідних заходів для імплементації інструментів ІМО до національного законодавства. На постійній основі бере участь у засіданнях робочих органів ІМО.

Українською стороною забезпечується подання звітної інформації щодо пільгових дозволів, виданих в Україні відповідно до вимог Міжнародної конвенції ПДНВ 1978 року, з поправками, а також щодо порушень вимог Міжнародної конвенції про запобігання забруднення з суден (MARPOL 73/78).

Також Україною здійснюється збір інформації щодо фактів протиправних дій російської федерації проти України та під час усіх засідань робочих органів доводить її до відома міжнародної спільноти. Держави-члени ІМО та неурядові організації висловлюють підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої держави та закликають державу-агресора негайно припинити бойові дії, вивести війська із території України.

Зокрема, під час засідання 33-ї сесії Асамблеї ІМО, за ініціативи Президента України, спільними зусиллями Адміністрації судноплавства та Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії було досягнуто виключення рф зі складу Ради ІМО.

ІМО є міжнародною міжурядовою організацією та спеціалізованою установою ООН, діяльність якої спрямована на скасування дискримінаційних дій, що зачіпають міжнародне торговельне судноплавство, а також прийняття норм по забезпеченню безпеки на морі і запобіганню забрудненню з суден довкілля, в першу чергу, морського. На сьогодні членами ІМО є 174 держави.



Голова української делегації Юрій Крук з Генеральним секретарем ІМО Уільямом О'Нілом, Лондон, 1993 рік


Сувенір української делегації Генеральнимому секретарю ІМО Уільям О'Нілом, Лондон, 1993 рік


С. Незавітін, Генеральний секретар ІМО Уільям О'Ніл, О. Халімонов, Л. Чайковский, В. Работньов, Одеса, 2001 рік


Голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко під час засідання 33-ї сесії Асамблеї ІМО, Лондон, 2023 рік


Голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко під час засідання 33-ї сесії Асамблеї ІМО, Лондон, 2023 рік