• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Все більше моряків переходять в онлайн: кількість поданих за місяць заяв на порталі Дія зросла майже вдвічі за 6 місяців

Опубліковано 21 березня 2024 року, 17:33

Продипломуватись онлайн, навіть знаходячись на судні - сьогодні це абсолютно реальна історія для моряка. Саме такий шлях обрали для себе вже більше 18 000 моряків. Вже більше 6 місяців на порталі Дія доступні наступні цифрові послуги: присвоєння звання, підтвердження кваліфікації, подача заяви на проходження іспиту (в Україні та в Польщі), а також подача скарги у разі відмови в отриманні кваліфікаційних документів.

Кожну онлайн-заяву моряка розглядає Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) у складі Адміністрації судноплавства. Члени ДККМ виносять рішення, а кожна їх дія логується в системі. Робота системи побудована таким чином, що дані про виконавця, який опрацьовує заяву моряка, а також статус обробки заяви доступний в реальному часі, що робить процес дипломування максимально прозорим. 

Якщо в перший місяць після запуску послуги на порталі Дія, моряки подали на розгляд ДККМ 1876 заяв, то вже за півроку цей показник сягнув 3261. Відповідно щомісяця  зростає і кількість позитивних рішень ДККМ, з 1036 до 1935. У порівнянні з паперовою подачею, за останні місяці ДККМ опрацювали: 55% заяв поданих онлайн та 45% поданих моряками у папері (особисто, поштою, або через представника).

Наразі 70% заяв, поданих онлайн на проталі Дія мають позитивне рішення. Загалом ДККМ прийняло більше 10 000 позитивних рішень про видачу морякам кваліфікаційних документів за 6 місяців.

Також, є позитивна динаміка в подачі заяви на проходження кваліфікаційних іспитів (CES-test). Наразі кожного місяця таку заяву онлайн подає 500 моряків. За 6 місяців 2666 моряків, які подали заяву на порталі Дія були допущені ДККМ до складання CES-test.

5 порад для моряків: на що необхідно звернути увагу подаючи заяву на порталі Дія, щоб збільшити шанс отримати позитивне рішення ДККМ.

  1. Уважно перевіряйте особисті дані, які заповнюються автоматично, шляхом взаємодії з державними реєстрами (наприклад, ПІБ, РНОКПП, тощо).
  2. Завантажуйте копії необхідних документів з обох сторін (англійською та українською мовами), так щоб члени ДККМ могли перевірити співпадіння вказаних вами у заяві даних з тими, що містяться на самому документі.
  3. Потурбуйтеся про те, щоб копії документів, які додаються вами до заяви були чіткими, доступними до опрацювання членів ДККМ.
  4. Завантажуйте медичне свідоцтво з усіма необхідними даними, зокрема підписом моряка та лікаря, відповідно до вимог Конвенції ПДНВ та Кодексу ПДНВ.
  5. Перед тим, як підписати заяву КЕПом уважно перевірте вказану інформацію ще раз.

Електронні послуги для моряків на порталі Дія та приведення стандартів дипломування моряків до міжнародних вимог реалізують Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Адміністрація судноплавства у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».