• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В Польщі відкрито новий простір, в якому українські моряки тепер зможуть складати комп’ютерний іспит. В подальшому це дасть їм змогу отримувати підтвердження та присвоєння звання

Опубліковано 16 серпня 2023 року, 17:22

В Польщі відкрито новий простір, в якому українські моряки тепер зможуть складати комп’ютерний іспит. В подальшому це дасть їм змогу отримувати підтвердження та присвоєння звання.

Тестування за допомогою визнаного світовою морською спільнотою тесту CES 6.0 проводитиметься вже з 08.08.2023 у столиці Польщі – Варшаві. Для цього там підготовлено спеціально обладнане приміщення «MRS in POLAND», в якому відбуватиметься комп’ютерне тестування.

Кадети та випускники українських морських закладів, які виїхали за кордон для проходження необхідної та обов’язкової практики з плавання, тепер отримають змогу скласти комп’ютерні іспити та отримати сертифікат, на підставі якого в подальшому отримують перший робочий диплом в Адміністрації судноплавства. На сьогоднішній день, наявність такого сертифіката є однією з обовʼязкових умов для отримання першого робочого диплому.

На кожному іспиті присутній член Державної кваліфікаційної комісії моряків, який ознайомлює моряка з його результатами одразу після завершення тестування, при цьому результати оформлюються автоматично.

Скласти іспит в Польщі можна в декілька кроків.

Крок перший: подайте заяву в Адміністрацію судноплавства або ДП «Моррічсервіс», які знаходяться на території Україні - поштовим відправленням або через представника за довіреністю. Заява подається в паперовій формі разом з копією посвідчення особи моряка або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України/іноземне громадянство. Також скоро у кожного моряка з’явиться можливість подати заявку на іспит онлайн, засобами порталу Дія. Наразі триває бета-тест даної послуги.

Крок другий: іспит проводиться після запрошення ДККМ, тож очікуйте на запрошення та повідомлення про час, місце та дату іспиту.

Крок третій: після отримання запрошення, моряк приходить на іспит у вказане місце та в призначений час у Варшаві, маючи при собі документи, які підтверджують його особу.

Крок четвертий: після успішного проходження іспиту, моряк отримує сертифікат, який є однією з необхідних підстав для отримання кваліфікаційних документів в Адміністрації судноплавства. Якщо іспит не складено, пізніше буде змога пройти його ще раз, відповідно до законодавства.

Наразі формується графік складання іспитів в Польщі, з огляду на великий попит тестування будуть проводитись щоденно.