• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Урядовий портал: Дмитро Петренко взяв участь у черговому засіданні Комітету щодо контролю державою порту у Чорноморському регіоні

Опубліковано 18 квітня 2019 року, 12:46

Голова  Державної служби морського та річкового транспорту України Дмитро  Петренко бере участь у черговому засіданні Комітету Меморандуму про  взаєморозуміння щодо контролю державою порту у Чорноморському регіоні  який проходить в Болгарії, м. Бургас.

В рамках роботи Комітету Меморандуму Дмитро Петренко зустрівся з  Генеральним секретарем Меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю  суден державою порту (Paris Memorandum of Understanding on Port State  Control (Paris MOU) Люком Смолдерсом та поінформував про процес  реформування галузі морського та річкового транспорту України. Зокрема,  що зроблено.

Зі свого боку Люк Смолдерс відзначив прогрес у процесі реформування,  що відбувається та закликав і в подальшому незмінно дотримуватися  запровадженого курсу реформ.

Також відбувся активний обмін думками щодо перспектив вступу України  до Паризького меморандуму (Paris MOU). Зокрема, було обговорено  запровадження покрокового плану дій щодо набуття членства нашої держави в  цій міжнародній організації.

Як зазначив Люк Смолдерс, що за умови наполегливої та ефективної  діяльності державних інститутів Україна має всі шанси вже найближчим  часом отримати членство у Паризькому меморандумі.

Довідково

Комітет Чорноморського меморандуму з контролю державою порту в  Чорноморському регіоні створено шляхом підписання відповідного  меморандуму 7 квітня 2000 року в Стамбулі (Туреччина). Підписантами  стали країни Чорноморського басейну: Україна, Туреччина, Грузія,  Болгарія, Румунія і Росія. Для України зазначений меморандум набув  чинності 19 квітня 2002 року.

Україна є повноправним членом Комітету Чорноморського Меморандуму,  який скликається раз на рік почергово в кожній з держав-учасниць, з  метою вирішення нагальних питань у сфері контролю суден державою порту  та забезпечення безпеки судноплавства у регіоні.

Голова Державної служби морського та річкового транспорту України  Дмитро Петренко у 2018 році був обраний головою комітету Меморандуму про  взаєморозуміння щодо контролю державою порту в Чорноморському регіоні  (Чорноморський меморандум).

Паризький меморандум (Меморандум про взаєморозуміння щодо контролю  суден державою порту (Paris MOU), був підписаний у Парижі 26 січня 1982  року між 14 європейськими державами та після поправок, прийнятих  Міжнародною морською організацією, а також різноманітними директивами  ЄС, сьогодні нараховує 27 країн-членів і має статус міжнародної  адміністративної угоди між портовою владою, що має забезпечувати  ефективну систему контролю суден з метою запобігання та усунення  порушень вимог безпеки судноплавства для суден, що заходять у порт, без  дискримінації прапора судна. Державами-членами Паризького меморандуму є:  Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Данія, Естонія, Фінляндія,  Франція, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва,  Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Росія,  Словенія, Іспанія, Швеція й Великобританія.


За матеріалами «Урядовий портал»