• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Українські порти будуть закриті до припинення російського вторгнення – морська адміністрація

Опубліковано 28 лютого 2022 року, 15:17

ЛОНДОН, 28 лютого (Reuters) – Українські порти залишатимуться закритими, доки не припиниться вторгнення росії, заявив у понеділок голова Морської адміністрації України, додавши, що Маріупольський порт зазнав збитків від російського обстрілу.

росія напала на Україну 24 лютого, назвавши свої дії "спецоперацією".

«Порти будуть закриті до припинення російської агресії на нашій території і поки (ми) відновимо здатність забезпечувати морську безпеку для комерційних суден», – сказав Віталій Кіндратів у коментарі Reuters.

Віталій Кіндратів зазначив, що влада все ще оцінює масштаби збитків у Маріуполі, відомому порту на Азовському морі, додавши, що й інші порти також зазнали збитків, які «не є критичними».

«Але я думаю, що остаточний розрахунок буде зроблено після завершення російської агресії, оскільки залишається велика загроза висадки російських військ через порти, що може спричинити серйозні руйнування портової інфраструктури», – сказав він.

Багато судноплавних компаній призупинили плавання до постраждалих портів Чорного моря через те, що страхові премії за рейси різко зросли останніми днями, а з 24 лютого щонайменше три комерційні судна постраждали від бомб.

Конфлікт також може вплинути на перспективи транспортування російського та українського ярого зерна, які мають початися незабаром.

Судноплавство в Азовському морі було припинено 24 лютого, і в той час як російські чорноморські термінали продовжують завантажувати та відправляти зерно, під великим питанням чи будуть здійснюватися нові відправлення через відсутність пропозицій щодо вантажів, повідомила консалтингова компанія Sovecon.

Віталій Кіндратів додав, що зараз близько 100 кораблів під іноземними прапорами "заблоковані ВМФ РФ в українських морських портах".

«Вони зможуть відплисти після того, як російський флот виведе свої бойові кораблі з нашої суверенної води, морські шляхи стануть безпечними для навігації, а також коли капітани цих кораблів отримають дозвіл капітанів українських морських портів», — сказав він.

Порт Бердянськ, розташований на Азовському морі, також зазнав обстрілів у понеділок, але поки невідомо, що відбувається в порту.

Оригінал: https://www.reuters.com/world/ukraines-ports-stay-closed-until-russian-invasion-ends-maritime-administration-2022-02-28