• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Присвоєння унікального європейського ідентифікаційного номера (ENI)

Опубліковано 19 грудня 2022 року, 14:45

Вже фактично рік на національному рівні встановлено порядок присвоєння і нанесення на судна внутрішнього плавання унікального ідентифікаційного номера, за яким можна здійснити його ідентифікацію та опис.

Необхідність присвоєння унікального європейського ідентифікаційного номера (далі – номер ENI) під час першої реєстрації судну внутрішнього плавання, якому на момент реєстрації в Україні його не присвоєно, шляхом затвердження Порядку присвоєння і нанесення на судна внутрішнього плавання номера ENI, визначено Директивою Європейського Парламенту і Ради (ЄС) 2016/1629 від 14.09.2016 про встановлення технічних вимог до суден внутрішнього плавання (далі – Директива  ЄС 2016/1629) та імплементовано у національне законодавство Законом України «Про внутрішній водний транспорт» та Порядком присвоєння і нанесення на судна внутрішнього плавання унікального європейського ідентифікаційного номера.
Так, відповідно до Директиви ЄС 2016/1629 держави-члени повинні забезпечити, щоби кожному плавзасобу був присвоєний номер ENI.

Враховуючи вищезазначене та на виконання завдання 1837 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.10.2017  № 1106 (із змінами) (далі – Угода про Асоціацію), з метою імплементації Директиви ЄС 2016/1629 та реалізації положень Закону «Про внутрішній водний транспорт», Наказом Міністерства інфраструктури України від 31.01.22 № 62 «Про затвердження Порядку присвоєння і нанесення на судна внутрішнього плавання унікального європейського ідентифікаційного номера» (надалі в тексті – Порядок) встановлено вимоги щодо присвоєння суднам внутрішнього плавання унікального європейського ідентифікаційного номера, за яким здійснюється їх ідентифікація та опис, а також порядок його нанесення на судна.

Уповноваженим органом у сфері внутрішнього водного транспорту з присвоєння суднам внутрішнього плавання номера ENI, забезпечення обліку та його присвоєння, продовжуючи нумерацію, яку здійснювало державне підприємство «Класифікаційне товариство Регістр судноплавства України», з метою уникненню дублювання номерів при їх присвоєнні, визначено Державну службу морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.

Номер ENI – це унікальний європейський ідентифікаційний номер, який складається з восьми арабських цифр (перші три цифри якого означають тризначний код, присвоєний уповноваженим органом відповідно до діапазону номерів 420-439, наступні п’ять цифр – серійний номер судна), та використовується на міжнародному рівні для ідентифікації та опису судна внутрішнього плавання.

ОСНОВНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОСЛУГУ:

відомості щодо присвоєних номерів ENI вносяться Державною службою морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України до свідоцтва судна внутрішнього плавання чи тимчасового свідоцтва судна внутрішнього плавання, до свідоцтва про право плавання під Державним Прапором України (судновий патент) або свідоцтва про тимчасове право плавання під Державним Прапором України;

кожне судно внутрішнього плавання може мати лише один номер ENI, який залишається незмінним протягом усього строку його експлуатації;

унікальний європейський ідентифікаційний номер судна, присвоєний до набрання чинності цим наказом, є незмінним протягом усього строку експлуатації судна.

НОМЕР ENI ПРИСВОЮЄТЬСЯ:

автоматично Адміністрацією судноплавства під час першої реєстрації судна внутрішнього плавання у Державному судновому реєстрі України, якщо такому судну на момент реєстрації в Україні його не присвоєно;

якщо на момент реєстрації в Україні судну номер ENI вже був присвоєний іншою державою, він уноситься до свідоцтва про право плавання під Державним Прапором України (судновий патент) або свідоцтва про тимчасове право плавання під Державним Прапором України, а також до Журналу обліку присвоєних унікальних європейських ідентифікаційних номерів (ENI) суднам внутрішнього плавання та Державного суднового реєстру України;

за заявою власника/судновласника (або його представника) судна внутрішнього плавання, яке зареєстровано у Державному судновому реєстрі України без присвоєння номера ENI.

ПОРЯДОК ЗВЕРНЕННЯ ДО АДМІНІСТРАЦІЇ  СУДНОПЛАВСТВА ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ПРИСВОЄННЯ НОМЕРУ ENI:

КРОК 1: написання власником/судновласником заяви про присвоєння номера ENI судну внутрішнього плавання, яке зареєстровано у Державному судновому реєстрі України без присвоєння цього номеру. У заяві окремо зазначається спосіб, у який заявник бажає отримати відповідні документи (поштою, особисто або через представника, якщо заявником є власник/судновласник) та строк проведення реєстраційних дій (протягом 5 або 2 робочих днів з дати прийняття заяви). Заява подається за формою, що наведена у додатку 1 до Порядку.

КРОК 2: до заяви додаються наступні документи:

- оригінал чинного свідоцтва про право плавання під Державним Прапором України (судновий патент)/свідоцтво про тимчасове право плавання під Державним Прапором України, яке підлягає заміні;

- копія документа, що підтверджує сплату адміністративного збору – у разі подання заяви після 01.01.2025 (якщо заява про присвоєння номера ENI була подана до 01.01.2025 – адміністративний збір не сплачується);

- довіреність або інший документ, що підтверджує повноваження діяти від імені власника/судновласника (у разі подання заяви через представника).

До всіх документів, складених іноземною мовою, додається переклад на державну мову, із спеціальним штампом апостиляції МЗС або нотаріально засвідчений переклад відповідно до законодавства.

КРОК 3: подання заяви з доданими документами у будь-який зручний спосіб:

- особисто заявником або уповноваженою ним особою (до Адміністрації судноплавства, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 14 перший поверх, вхід праворуч від центрального входу);

- поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення  (до Адміністрації судноплавства, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 14);

- в електронній формі (електронна пошта Адміністрації судноплавства: [email protected]).

Увага! У разі подання пакету документів в електронній формі оригінал чинного свідоцтва про право плавання під Державним Прапором України (судновий патент) або свідоцтва про тимчасове право плавання під Державним Прапором України, який підлягає заміні, передаються до уповноваженого органу до закінчення строку проведення реєстраційних дій.

КРОК 4: за результатами розгляду заяви:

- отримання повідомлення  про рішення щодо присвоєння номера ENI та  нового свідоцтво про право плавання під Державним Прапором України (судновий патент) або свідоцтва про тимчасове право плавання під Державним Прапором України у спосіб, зазначений у заяві (протягом 5 або 2 робочих днів з дати прийняття заяви);

- повернення заяви разом з документами, що були до неї додані, із письмовим обґрунтованим зазначенням причин повернення.

Подане разом із заявою свідоцтво про право плавання під Державним Прапором України (судновий патент) або свідоцтво про тимчасове право плавання під Державним Прапором України підлягає заміні уповноваженим органом:

якщо заява про присвоєння номера ENI була подана до 01.01.2025 – на безоплатній основі;

у разі подання заяви після 01.01.2025 – платно у спосіб сплати адміністративного збору відповідно до частини шостої статті 27 Кодексу торговельного мореплавства України.

Новий документ видається на той же строк дії, що і документ, який підлягає заміні. Водночас документ, що підлягає заміні, залишається в уповноваженого органу.