• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Президент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію морської безпеки України.

Опубліковано 22 липня 2024 року, 17:42

Підписаний ним указ вводить у дію відповідне рішення РНБО.

Метою Стратегії морської безпеки України є забезпечення готовності, комплексного і ефективного запобігання та реагування на загрози морській безпеці України, які виникають на прибережних територіях, у її морських просторах, а також інших районах Світового океану, на які поширюються економічні та інші інтереси України. Морська безпека України визначається як захищеність національних інтересів України на морі від наявних та потенційних загроз, а також забезпечення сталого розвитку України як морської та річкової держави. Державна політика у сфері морської безпеки спрямована на захист людини і громадянина, суспільства та держави.

В Стратегії зазначено, що наша держава має найбільшу серед держав Азово-Чорноморського басейну довжину морського узбережжя – 2759,2 кілометра. Азовське та Чорне моря містять українські морські простори: внутрішні води, територіальне море, прилеглу зону, виключну (морську) економічну зону та континентальний шельф України. Україна встановлює ширину свого територіального моря до межі, що не перевищує 12 морських миль (22,2 кілометра).

Стратегія морської безпеки України ґрунтується на 4 ключових засадах: оборона та безпека, стійкість, розвиток, взаємодія.

Серед основних завдань Стратегії, зокрема, є ті, що визначають нашу міжнародну взаємодію та зобов'язання, а саме:

  • забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо охорони людського життя на морі, безпеки мореплавства, захисту і збереження морського середовища, взятих Україною за конвенціями Міжнародної морської організації, приєднання до інших інструментів цієї організації;
  • забезпечення ефективного виконання Україною обов'язків прибережної держави, держави прапора та держави порту;
  • вихід української сторони з міжнародних договорів, укладених з російською федерацією;
  • поглиблення на регіональному та глобальному рівнях міжнародного співробітництва з питань пошуку і рятування людей на морі, безпеки судноплавства, у справах боротьби з піратством, тероризмом, незаконною міграцією та іншою злочинною діяльністю на морі, активізація співпраці з Міжнародною організацією кримінальної поліції – Інтерполом;
  • створення сприятливих умов для розвитку судноплавства, морської індустрії та внутрішнього водного транспорту, зокрема через залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, оптимізації системи портових зборів та приведення їх відповідно до конкурентного рівня, підвищення іміджу України як держави прапора та збільшення кількості суден під Державним Прапором України.

Стратегія є документом середньострокового планування є основою для розроблення інших документів планування у сфері забезпечення морської безпеки держави, які визначатимуть шляхи та інструменти її реалізації. Зокрема, Кабінет Міністрів України розробляє та затверджує план заходів із реалізації Стратегії морської безпеки України, який містить етапність, строки виконання кожного окремого заходу із зазначенням виконавців, кількісних та якісних показників. 

Указ Президента України №468/2024 за посиланням: https://www.president.gov.ua/documents/4682024-51461.