• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День Європи: реформи Морської адміністрації, спрямовані на впровадження міжнародних стандартів і практик

Опубліковано 14 травня 2021 року, 16:30

Завтра всією Україною святкуватимемо День Європи. Мета євроінтеграції — усувати бар’єри для подорожей, торгівлі та роботи.

Морська адміністрація, щодня працює задля ефективних змін в сфері морського та річкового транспорту, дипломування моряків та якісного надання державних послуг. Наша мета: безпека судноплавства та покращення кваліфікації українських моряків. Завдяки інтеграції України до ЄС, в нашій державі реалізуються зрушення, що матеріалізують базові цінності Європейського Союзу в щоденному житті.

У ЄС 7% вантажів перевозяться річками, а в Україні наразі менше 1%. Україна взяла курс на те, аби частину вантажів з доріг перенести на водні шляхи. Одна з таких реформ вже впроваджується — ухвалено закон про внутрішній водний транспорт. Закон створює умови для запровадження ефективної інфраструктури річкових перевезень, модернізації шлюзів, відкриває шлях до розвитку бізнесу річкових перевезень, розвитку та відновлення українського суднобудування та судноремонту. А ще цей закон стимулюватиме розвиток міжнародної торгівлі, адже українські річки Дніпро, Дунай, Дністер та Південний Буг визначені Європейською угодою про найважливіші внутрішні водні шляхи міжнародного значення.

Також наша Служба торік розробила 25 проєктів Меморандумів про взаєморозуміння щодо визнання дипломів/свідоцтв фахівця моряків. Зокрема, було укладено Меморандум про взаєморозуміння з Міністерством моря, транспорту та інфраструктури Республіки Хорватія про визнання підготовки і дипломування/сертифікування моряків для роботи на суднах під прапором України та Хорватії. Цього року вже узгоджено та підписано такий меморандум з Державою Катар.

Крім того, в Україні спрощено систему дипломування моряків. Зокрема, передбачається можливість присвоєння звання особі командного складу або підтвердження існуючого звання через проходження комп’ютерного тестування. Державна служба морського та річкового транспорту України запустила тестову версію е-кабінету моряка на Транспортному порталі електронних послуг :pushpin: sea.e-transport.gov.ua. Відтепер кожен моряк може подати заявку на кваліфікаційні іспити, отримання послужної книжки моряка та кваліфікаційних документів в дипломно-паспортних відділах капітанів портів.
Також, запроваджено видачу кваліфікаційних документів моряків в електронному вигляді, з QR-кодом, що значно спрощує процес їх отримання та скорочує час на це, а також значно спрощує процедуру визнання цих документів іншими адміністраціями у відповідності до правила І/10 Конвенції ПДНВ.

Крок за кроком Україна проводить реформи, спрямовані на впровадження міжнародних стандартів і практик. Спільні цінності у підходах до впровадження реформ “зшивають” нас з іншими країни Європи.

Довідково.
День Європи відзначається щорічно: 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом як річниця проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робером Шуманом 9 травня 1950 року, відомої також як Декларація Шумана. В України свято відзначають з 2003 року у третю суботу травня.
Шість базових цінностей ЄС зафіксовані в ст. 2 Договору про Європейський Союз: «Союз заснований на цінностях поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для держав-членів в рамках суспільства, що характеризується плюралізмом, недискримінацією, терпимістю, справедливістю, солідарністю і рівністю жінок і чоловіків».