• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Набрав чинності наказ Мінінфраструктури, яким затверджено Порядок уповноваження класифікаційного товариства (визнаної організації) на здійснення нагляду за виконанням на морських суднах вимог, встановлених законодавством України та міжнародними договорами

Опубліковано 27 лютого 2024 року, 13:36

Лібералізація надання послуг з огляду і сертифікації суден.

Набрав чинності наказ Мінінфраструктури, яким затверджено Порядок уповноваження класифікаційного товариства (визнаної організації) на здійснення нагляду за виконанням на морських суднах вимог, встановлених законодавством України та міжнародними договорами України у сфері торговельного мореплавства.

Реалізація відповідного наказу усунить зауваження Міжнародної морської організації (ІМО), а також призведе до виконання Угоди про асоціацію (приведення вимог законодавства України до законодавства ЄС).


Відповідним наказом:

  • удосконалено процедуру уповноваження класифікаційного товариства (визнаної організації) на здійснення нагляду за виконанням на морських суднах вимог, встановлених законодавством України та міжнародними договорами України у сфері торговельного мореплавства (далі - двостороння угода), відповідно до найкращої міжнародної практики.
  • встановлено чіткі вимоги (критерії) до визнаних організацій та класифікаційних товариств з метою уповноваження відповідно до Кодексу ВО та з урахуванням вимог Регламенту No 391/2009 та Директиви 2009/15/ЄС. Адже, визнання класифікаційних товариств без перевірки їх відповідності таким вимогам  суперечить міжнародній практиці.
  • затверджено чіткий порядок укладання двосторонньої угоди та типову форму двосторонньої угоди.

Наступним важливим моментом є створення дієвої системи контролю (моніторингу) за відповідністю визнаною організацією вимогам, встановленим законодавством, та виконанням повноважень, передбачених угодою про уповноваження з надання послуг щодо нагляду за виконанням на суднах під прапором України вимог, встановлених законодавством України та міжнародними договорами України.


Класифікаційне товариство, яке має намір стати визнаною організацією, звертається до Мінінфраструктури із заявою про укладання угоди про уповноваження з надання послуг щодо нагляду за виконанням на морських суднах під прапором України вимог, встановлених законодавством України та міжнародними договорами України у сфері торговельного мореплавства, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

У випадку відсутності підстав для обґрунтованої відмови в укладенні двосторонньої угоди Адміністрація судноплавства за наказом Мінінфраструктури, який розміщується на офіційному вебсайті Мінінфраструктури, у строк, що не перевищує десяти робочих днів з дня видання наказу, повідомляє класифікаційне товариство про готовність укладення двосторонньої угоди та направляє йому проект двосторонньої угоди з метою укладення.