• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Моряки більше не залежать від корупції та хабарів»: до Дня Незалежності України послуги з дипломування на порталі Дія стають доступними для кожного

Опубліковано 28 серпня 2023 року, 17:44

Бета-тестування послуг для моряків на порталі Дія повністю завершено: ми відкриваємо їх для кожного.

Підтвердити та підвищити звання/кваліфікацію наразі стає простіше ніж будь-коли. З будь-якої точки світу та в будь-який час можливо зайти на портал Дія та подати заявку: швидко та без жодних хабарів. Послуги отримані за допомогою державного сервісу убезпечує моряків від отримання підробок кваліфікаційних документів. 

Що зможе кожен моряк на порталі Дія?

Подати заяву на присвоєння або підтвердження звання/кваліфікації та протягом 5 днів отримати рішення Державної кваліфікаційної комісії моряків. Результат розгляду заяви з’явиться в особистому кабінеті та на електронній пошті.

Якщо заяву розглянуто позитивно, одразу після підписання кваліфікаційного документа уповноваженою особою Адміністрації судноплавства, електронний образ такого документа з’явиться в особистому кабінеті на порталі Дія. Оригінал необхідно отримати в Адміністрації судноплавства, це можливо зробити як особисто так і через представника.

Записатись на  комʼютерне тестування (CES 6.0) та обрати місце для здачі іспиту. Наразі на Порталі Дія можна вибрати одну з трьох локацій, де моряк бажає пройти комп’ютерне тестування: Польща (м. Варшава), Україна (м. Київ та м. Одеса).

Також на порталі Дія можна подати скаргу на відмову в отриманні кваліфікаційних документів.

Які кваліфікаційні документи можна оформити засобами Порталу Дія?

Дипломи та підтвердження до дипломів капітана, старшого помічника капітана, вахтовго помічника капітана, радіооператора (загальний/обмежений), старшого механіка, другий механік суден з головними двигунами будь-якої потужності, вахтового механіка. Свідоцтва фахівця з підготовки за розширеною програмою для здійснення вантажних операцій на нафтових танкерах, на танкерах - газовозах, на танкерах - хімовозах, а також свідоцтво фахівця про проходження початкової підготовки для здійснення вантажних операцій на нафтових танкерах та танкерах-хімовозах та на танкерах - газовозах. Наразі перелік не є вичерпним, до нього увійшли ті звання та кваліфікаційні документи, котрі були відтестовані та готові для запуску для широкого кола користувачів Порталу Дія. При цьому, список буде розширюватись та дуже скоро включатиме всі можливі варіанти.  

Як скористатись послугами онлайн на Порталі Дія?

Зареєструйтеся або авторизуйтеся на Порталі Дія  за допомогою електронного підпису та оберіть необхідну послугу. Заповніть онлайн-заяву та підпишіть її електронним підписом. Очікуйте повідомлення про рішення.

Результати бета-тестування?

Перед тим як послуги для моряків на Порталі Дія стали доступні для кожного їх було ретельно протестовано на двох групах тестувальників, загалом запрошення отримали 250 моряків, які знаходяться в різних точках світу.

Ми отримали 94 заяви від тестувальників, з яких 46 - схвалено, 26 - отримали відмову. Всі кваліфікаційні документи з Дії вже виготовлені та очікують на своїх власників, а деякі з них, моряки вже встигли отримати в Адміністрації судноплавства через свою довірену особу.

Також, 8 серпня, було повністю завершено бета-тестування послуги запису на здачу кваліфікаційного іспиту (CES 6.0). За цей час, засобами Порталу Дія на іспит записались понад 200 моряків, більшість з яких обрали для себе місце проходження комп’ютерного тестування у Польщі.  

Реформа дипломування моряків в Україні стала можливою в результаті прийняття постанови Уряду від 30.12.2022 № 1499 (зі змінами). Основна мета це приведення сфери дипломування у відповідність до міжнародних стандартів, зокрема до Міжнародної конвенції ПДНВ 1978 року. Також важливим компонентом є зручність надання послуг та антикорупційна складова. Так, вплив людського фактору поза системою фактично не можливий, обробка поданих моряком документів проходить електронно співробітниками Адміністрації судноплавства, де кожен крок співробітника фіксується, та аудиторський слід неможливо знищити.

Електронні послуги для моряків на порталі Дія реалізуються Мінвідновлення та Адміністрацією судноплавства, в співпраці з Мінцифрою за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».