• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міністерство інфраструктури України та Морська адміністрація застерігають моряків від працевлаштування на суднах неперевірених судновласників

Опубліковано 28 грудня 2020 року, 16:30

27 листопада – 1 грудня на онлайн-платформі KUDO відбулася 107-а сесія Юридичного комітету Міжнародної морської організації (LEG ІМО), у роботі якої взяли участь представники держав-членів ІМО, міжнародних міжурядових та неурядових організацій.

Серед іншого, Юридичним комітетом ІМО розглянуто Документ LEG 107/14 щодо принципів справедливого поводження з моряками, затриманими за підозрою у вчиненні злочинів на морі, який підготовлено МЗС України та Профспілкою робітників морського транспорту України.

Переважна більшість держав-членів ІМО погодилися з терміновим характером питання та схвалили пропозицію щодо створення тематичної Робочої групи ІМО та Міжнародної організації праці з розробки нових Керівних принципів та рекомендацій щодо запобігання залучення моряків до вчинення злочинів на морі.

Слід зазначити, що українські моряки неодноразово затримувалися правоохоронними органами інших держав за підозрами у перевезенні контрабандних вантажів, сигарок, нафти або наркотиків.

Непоодинокими є випадки тривалого перебування моряків під арештом та їх подальше звільнення без пред’явлення обвинувачення, а також без будь-якої компенсації та реабілітації за неправомірні затримання.

На жаль, надзвичайно гострою залишається проблема затримання громадян України за перевезення неврегульованих мігрантів до держав ЄС. 

У більшості випадків українці залучаються до таких перевезень через діяльність організованих злочинних угрупувань шляхом примусу, погроз життю та здоров’ю моряків або їх родичів в Україні.

Міністерство інфраструктури України та Морська адміністрація закликають громадян України – моряків ретельно перевіряти судна та судновласників перед укладанням угоди про працевлаштування на морських суднах, а особливо у разі працевлаштування на морські яхти.

У разі необхідно отримання додаткових консультацій з питань працевлаштування або перевірки інформації про судновласника рекомендуємо громадянам України – морякам звертатися до Морського інформаційного центру ПРМТУ за підтримки МЗС України, за телефоном +38(095) 550 75 55 (Viber, WhatsApp, Telegram) або на адресу електронної пошти [email protected] 


Посилання на відео: https://youtu.be/p6g_WWSVRBM