• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Генеральний секретар Міжнародної морської організації Кітак Лім відвідав Одеський порт

Опубліковано 29 серпня 2022 року, 18:39

Сьогодні Одеський порт з робочим візитом відвідав Генеральний секретар Міжнародної морської організації (International Maritime Organization — IMO) Кітак Лім.

Очільник IMO провів зустріч з Міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим, командувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України Олексієм Неїжпапою, головою Адміністрації судноплавства Віталієм Кіндратівим та очільником Одеської обласної військової адміністрації Максимом Марченком. У ході зустрічі сторони обговорили реалізацію «зернової ініціативи», а також безпекові виклики для портів та цивільних суден в Чорному морі.

Ключовим питанням було обговорення реалізації та розширення зернової ініціативи, але піднімали також питання моряків. 

«Ми вдячні команді IMO, що підтримали Україну та наших моряків з першого дня повномасштабного вторгнення росії і продовжили їх кваліфікаційні документи до кінця 2022 року. Також, уже обговорюємо можливість продовження їх ще на півроку. Це є особливо важливим, коли Уряд запровадив механізм виїзду на роботу окремих груп моряків.

Ще раніше, під час нашої зустрічі в червні, пан Лім зазначав, що українські моряки відіграють вагому роль на світовому ринку праці і судновласники цінують висококваліфіковані кадри з України. Тож сподіваємося, що наша співпраця з  ІМО буде сприяти поверненню наших моряків на робочі місця», - зазначив Віталій Кіндратів.

Окрім цього, сторони обговорили проблему мінування росією водних шляхів, роботу Дунайського портового кластеру, впровадження екологічних стандартів роботи портів, а також  збитки, завдані росією портовій інфраструктурі України. Так, з початку повномасштабного вторгнення понад 10 комерційних суден під різними прапорами обстріляно ракетами, в результаті чого загинуло як мінімум 2 моряка. Збитки ж портової інфраструктури сягають понад 600 млн грн.

Міжнародна морська організація (IMO) є спеціалізованою установою ООН, діяльність якої спрямована на скасування дискримінаційних дій, що зачіпають міжнародне торговельне судноплавство, а також прийняття норм (стандартів) по забезпеченню безпеки на морі і запобіганню забрудненню з суден довкілля, в першу чергу, морського. Україна є членом ІМО з 1994 року.