• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Діяльність Морської адміністрації щодо укладення Меморандумів про визнання дипломів/свідоцтв моряків

Опубліковано 06 серпня 2019 року, 10:40

На суднах під іноземним державним прапором працюють понад 200 тисяч українських моряків, які доводять, що Україна ‒ морська держава.

Україна є членом Міжнародної морської організації (International Maritime Organization, ІМО) і підписала основні міжнародні нормативні акти з безпеки мореплавства, прийняті в рамках ІМО, у тому числі — Міжнародну конвенцію про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року, з поправками (далі – Конвенція ПДНВ), яка набула чинності для України у 1997 році.

Правилом 1/10 Манільських поправок до додатка до Конвенції ПДНВ, встановлено, що Адміністрація прапору забезпечує визнання дипломів/свідоцтв фахівця моряків, шляхом підтвердження дипломів/свідоцтв.

Такі підтвердження видаються тільки у випадку наявності Меморандуму про визнання дипломів між країною, що видала моряку диплом і країною, що визнає диплом моряка.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, як депозитарія Меморандумів, на сьогоднішній день Україною укладені Меморандуми про визнання дипломів/свідоцтв моряків з 51 із 165 держав, які є стороною Конвенції ПДНВ. Це Азербайджан, Антігуа і Барбуда, Багамські острови, Барбадос, Бельгія, Вануату, В’єтнам, Гонконг, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Ізраїль, Іран, Ірландія, Італія, Йорданія, Камбоджа, Кіпр, Кірібаті, Коморські острови, Куба, Латвія, Литва, Ліберія, Люксембург, Маврикій, Мальта, Марокко, Маршаллові Острови, Монголія, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Остров Мен, Панама, Північна Корея, Польша, Росія, Румунія, Сент-Вінсент, Сінгапур, Словаччина, Туреччина, Філіппіни, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія, Югославія, Ямайка.

З утворенням Морської адміністрації повноваження щодо укладення Меморандумів перейшли до новоствореного органу.

Морською адміністрацією ведеться робота щодо укладення ще 14 Меморандумів з Південною Кореєю, Хорватією, Брунеєм, Сент-Кіттс і Невісом, Королівством Бахрейн, Мексикою, ПАР, Іраном, Іспанією, Португалією, Індією, Молдовою, Японією.

На даний час, на погодженні в Міністерстві інфраструктури України знаходяться проекти Меморандумів з Японією, Тайландом, ПАР, Південною Кореєю, Мексикою.

Укладення Меморандумів дозволить значно розширити для українських моряків можливості для працевлаштування у світовому торговельному судноплавстві та затвердити позиції України як одного з лідерів за кількістю високопрофесійних моряків.

 Окрім того, підписання Меморандумів створить механізм та дозволить розбудувати нормативну базу щодо взаємного визнання дипломів/свідоцтв фахівця моряків між Україною та іншими державами.