• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Дерусифікація» назв суден: понад 14 суден отримали нові назви в Адміністрації судноплавства

Опубліковано 23 травня 2023 року, 15:41

Наказом Міністерства розвитку, громад, територій та інфраструктури України від 25.12.2022 № 970, в редакції наказу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури № 21 від 12.01.2023, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.01.2023 за № 30/39086, затверджено Порядок присвоєння судну назви.

Присвоєння назви судна здійснюється під час першої реєстрації судна в Державному судновому реєстрі України або в Судновій книзі України та обирається власником або судновласником (за письмовим дозволом власника).

Зміна назви судна, що знаходиться в експлуатації, здійснюється за бажанням власника/судновласника в таких випадках:

  • зміни власника/судновласника;
  • зміни типу, класу класифікаційного товариства або призначення судна;
  • форс-мажорних обставин, у які потрапило судно;
  • якщо назва містить символіку та/або назву, які не відповідають вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (далі - Закон).

Так, на сьогоднішній день, за заявами судновласників, Адміністрацією судноплавства здійснено видачу документів щодо зміни назви суден, які не відповідали вимогам Закону.

Понад 14 суден отримали нові назви. Зокрема, морськими та внутрішніми водними шляхами відтепер ходитимуть «НЕСКОРЕНИЙ БАХМУТ» та «СТАЛЕВИЙ МАРІУПОЛЬ».

Для зміни назви судна судновласникам необхідно звертатись з заявами про внесення змін до Суднової книги України та Державного суднового реєстру України щодо змін назв суден.

Увага! Дублювання назв суден, які мають право плавання під Державним Прапором України, не допускається. Для суден, які є державною власністю, присвоєння назви судна здійснюється за умови отримання заявником письмового дозволу органу управління. Суднам можуть присвоюватися імена та прізвища тільки тих видатних осіб, які мають особливі заслуги перед Українським народом та/або суспільно відомі.