• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Зміни у підході до технічного нагляду за малими суднами та водними мотоциклами

Опубліковано 16 лютого 2022 року, 15:18

З 1 січня зі вступом в силу Закону України  “Про внутрішній водний транспорт” змінено підхід до технічного нагляду за малими суднами та водними мотоциклами.

Технічний нагляд здійснюється за малими суднами, що підлягають обов’язковій реєстрації в Судновій книзі України, відповідно до Порядку здійснення технічного нагляду за суднами.

Судна, що підлягають технічному нагляду, окрім Суднового білету, повинні мати Свідоцтво про придатність судна до плавання, яке видається на строк не менше п’яти років.

Типи технічних оглядів, що проводяться визнаним класифікаційним товариством:

☑️ первісний огляд -  за результатами якого судну або водному мотоциклу за рішенням визнаного класифікаційного товариства видається Свідоцтво про придатність судна до плавання;

☑️ черговий огляд - після закінчення строку дії Свідоцтва про придатність судна до плавання, за результатами якого судну або водному мотоциклу видається нове Свідоцтво про придатність судна до плавання;

☑️ позачерговий огляд - за результатами якого судну або водному мотоциклу видається нове Свідоцтво про придатність до плавання, який здійснюється:

▪️ після переобладнання судна із заміною двигуна або істотною зміною конструкції корпусу судна;

▪️ після аварійних подій, внаслідок яких пошкоджено корпус судна.

☑️ Звертаємо увагу! Технічний нагляд за іншими малими суднами може здійснюватися на добровільних засадах за заявкою судновласника.

☑️ Експлуатація малих суден та водних мотоциклів, що підлягають обов’язкової реєстрації у Судновий книзі, за відсутності Свідоцтва про придатність судна до плавання не допускається.

☑️ Технічний нагляд здійснюється визнаним класифікаційним товариством.

Для проведення технічного огляду судна судновласник або його представник звертається з письмовою заявою довільної форми до визнаного в Україні класифікаційного товариства у якій зазначає мету проведення технічного огляду судна, вид технічного огляду, а також засоби зв’язку з заявником.

Судновласник або уповноважена судновласником особа зобов'язані письмово інформувати компетентний орган та визнане класифікаційне товариство про зміну облікових даних малого судна та водного мотоцикла.

Судновласник або уповноважена судновласником особа зобов'язані підготувати мале судно та водний мотоцикл до технічного огляду, надавати практичну допомогу у його проведенні та забезпечити організацію безпечного місця проведення технічного огляду.

Для виконання визначеного Правилами визнаного класифікаційного товариства обсягу технічного огляду, судновласником або уповноваженою судновласником особою має бути забезпечено:

- доступність до огляду усіх приміщень/відсіків плавзасобу;

- справність та робочий стан усіх об’єктів технічного нагляду, їх відповідність вимогам Правил і норм визнаного класифікаційного товариства;

- за потреби розкриття і демонтаж окремих об’єктів.

Судновласник або уповноважена судновласником особа, які експлуатують малі судна та водні мотоцикли, є відповідальними за ненадання плавзасобу до проведення технічного огляду та технічний стан цих плавзасобів, та їх відповідність вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів з технічної експлуатації, безпеки судноплавства, охорони праці й охорони довкілля і проектної документації плавзасобу тощо.

Проведення випробувань, замірів товщини і дефектації, а також розробка необхідної технічної документації малих суден та водних мотоциклів відповідно до вимог Правил, Керівництв та Інструкцій визнаного класифікаційного товариства є обов'язком судновласника або уповноваженої судновласником особи.

Малі судна та водні мотоцикли, які в установлені строки для проведення технічного огляду перебувають у ремонті або виведені з експлуатації, підлягають технічному огляду за письмовою заявою судновласника або уповноваженої судновласником особи, на адресу визнаного класифікаційного товариства, яка подається після закінчення ремонту або введення судна в експлуатацію.

Визначення технічного стану малого судна та водного мотоцикла та оцінка відповідності технічного стану плавзасобу проводиться відповідно до вимог Правил, Керівництв та Інструкцій визнаного класифікаційного товариства. За результатами технічного нагляду видаються:

- акт огляду, якщо мале судно та водний мотоцикл непридатне до експлуатації;

- свідоцтво про придатність судна до плавання, якщо мале судно та водний мотоцикл придатні до експлуатації.

Первісний технічний огляд проводиться перед державною реєстрацією судна або при перереєстрації судна. При первісному технічному огляді перевіряється надана заявником або уповноваженою ним особою суднова технічна документація, проводиться загальний огляд судна, під час якого необхідно виконати попередню оцінку технічного стану малого судна та водного мотоцикла, провести фотофіксацію судна, оформити Акт огляду, що:

- підтверджує технічні характеристики судна;

- визначає результати проведеної оцінки відповідності плавзасобу заявленим судновласником відомостям про нього;

- попередньо визначає технічний стан малого судна та водного мотоцикла;

- попередньо визначає район плавання малого судна та водного мотоцикла.

Після проведення державної реєстрації малого судна та водного мотоцикла у Судновий книзі України, судновласник або уповноважена судновласником особа звертається до визнаного класифікаційного товариства для оформлення Свідоцтва про придатність судна до плавання.

Державне підприємство «Класифікаційне товариство «Регістр судноплавства України» є визнаним в Україні класифікаційним товариством.

Звернутися із заявкою на огляд малого судна та водного мотоцикла можна за наступними адресами:

Місто

Підрозділ

Адреса

Телефони

Київ

Регіональне представництво РУ

04070, м. Київ, вул. Ігорівська, 2/6

044-321-32-67, 044-321-16-10

[email protected]

Кам'янець-Подільський

Офіс РУ

32300, Хмельницька обл., м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, 44

067-233-43-93

[email protected]

Запоріжжя

Регіональне представництво РУ

69006, м. Запоріжжя, вул. Портова, 12

061-280-52-63

[email protected]

Дніпро

Офіс РУ

49000, м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, 15А, 3 поверх, оф. 306

056-734-94-21, 056-734-94-20, 056-734-94-22

[email protected]

Миколаїв

Регіональне представництво РУ

54020, м. Миколаїв, Громадянський узвіз, 1/7

0512-50-70-21, 0512-50-70-22

[email protected]

Херсон

Регіональне представництво РУ

73025, м. Херсон, пров. Портовий, 1

067-620-52-21

[email protected]

Одеса

Регіональне представництво РУ

65026, м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 15А, оф. 407

048-740-70-62, 048-740-70-65

[email protected]

Чорноморськ

Офіс РУ

68001, Одеська обл., смт. Олександрівка, вул. Перемоги 91, кв.109

048-740-70-69

[email protected]

Ізмаїл

Регіональне представництво РУ

68600, Одеська обл., м. Ізмаїл, вул. Пароходна, 49

0487-40-72-93, 0487-40-72-96

[email protected]

Кілія

Офіс РУ

68300, Одеська обл., м. Кілія, вул. Миру, 3

067-223-19-77

[email protected]

Маріуполь

Регіональне представництво РУ

87510, Донецька обл., м. Маріуполь, пр-т. Адмірала Луніна, 5

0629-47-66-09, 0629-47-65-93, 0629-47-66-32

[email protected]

На весінньо-літній період Регістр судноплавства України розширить штат інспекторів та відкриє додаткові офіси по надання послуг з технічного нагляду за малими суднами та водними мотоциклами у містах Луцьк, Тернопіль, Чернігів, Черкаси, Кременчук, Мелітополь, Бердянськ, Генічеськ.

Також Регістром судноплавства України передбачено надання послуг у вихідні дні.

Регістр судноплавства України завжди готовий надати додаткову інформацію за потреби та готовий для надання якісних послугу з технічного огляду малих суден та водних мотоциклів.

Офіційний сайт Регістра судноплавства України http://www.shipregister.ua