• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Паризький меморандум – для України

Опубліковано 17 квітня 2019 року, 17:38

Під час роботи Комітету  Меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю державою порту в  Чорноморському регіоні (16 – 18.04.2019 р., Болгарія, м. Бургас)  відбулась зустріч Голови Державної служби морського та річкового  транспорту України (Морської адміністрації) Дмитра Петренка (Дмитро Петренко (Dmitriy Petrenko) та Генерального секретаря Меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю  суден державою порту (Paris Memorandum of Understanding on Port State  Control (Paris MOU) Люка Смолдерса.

Дмитро Петренко поінформував  Люка Смолдерса про те, як відбувається процес реформування галузі  морського та річкового транспорту України, про те, які зміни вже  відбулись та які на черзі. Зі свого боку Люк Смолдерс відзначив прогрес у  цьому процесі реформування, що відбувається та закликав і в подальшому  незмінно дотримуватися запровадженого курсу реформ.

Між обома  керівниками відбувся активний обмін думками щодо перспектив вступу  України до Паризького меморандуму (Paris MOU). Зокрема, було обговорено  запровадження покрокового плану дій щодо набуття членства нашої держави в  цій міжнародній організації. Голова Морської адміністрації Дмитро  Петренко поінформував Генерального Секретаря Паризького Меморандуму  (Paris MOU) Люка Смолдерса, що ініціює підготовку відповідного листа до  Міністра інфраструктури України, у якому будуть викладені пропозиції  щодо вступу України до Паризького Меморандуму. У відповідь Люк Смолдерс  запевнив, що за умови наполегливої та ефективної діяльності державних  інститутів і, зокрема, Міністерства інфраструктури в цьому напрямку,  Україна має всі шанси вже найближчим часом отримати членство у  Паризькому меморандумі.

Довідково:

Паризький меморандум  (Меморандум про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту  (Paris MOU), був підписаний у Парижі 26 січня 1982 року між 14  європейськими державами та після поправок, прийнятих Міжнародною  морською організацією, а також різноманітними директивами ЄС, сьогодні  нараховує 27 країн-членів і має статус міжнародної адміністративної  угоди між портовою владою, що має забезпечувати ефективну систему  контролю суден з метою запобігання та усунення порушень вимог безпеки  судноплавства для суден, що заходять у порт, без дискримінації прапора  судна. Державами-членами Паризького меморандуму є: Бельгія, Болгарія,  Канада, Хорватія, Кіпр, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина,  Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Мальта, Нідерланди,  Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Росія, Словенія, Іспанія, Швеція й  Великобританія.

Люк Смолдерс на посаді генерального секретаря  Паризького Меморандуму – з 1 листопада 2018 року. Він отримав освіту в  Королевській академії ВМФ Нідерландів та служив офіцером протягом 5  років. Має досвід роботи на посаді інспектора й радника в інспекції з  судноплавства Нідерландів, де ознайомився з морським законодавством й  практикою проведення інспекцій. У 2007 році Смолдерс перейшов в  управління морської політики, став координатором з питань політики  директорату з морських питань Мінінфраструктури й водного господарства, а  також заступником постійного представника Королівства Нідерландів в  IMO.