• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Голова Адміністрації судноплавства про дипломування та виїзд моряків за кордон

Опубліковано 18 липня 2023 року, 16:20

Адміністрація судноплавства приймає заяви на отримання документів моряків, але, через ухвалу Київського окружного адміністративного суду у справі №320/17353/23, не може їх розглядати. Саме з відповідей на пов’язані з цим питання розпочав свою вчорашню прес-конференцію голова установи Євгеній Ігнатенко.

За його словами, на поточний момент у зв’язку з цим питанням проти Адміністрації судноплавства подано вже 35 судових позовів, а самою Адміністрацією ініційовано 15 кримінальних справ.

«Київський окружний адміністративний суд виносить рішення на користь зацікавлених осіб. А Шостий апеляційний адміністративний суд дивиться більш детально і виносить рішення згідно Постанови №1499», – розповів голова АС.

Євгеній Ігнатенко запевнив присутніх, що як тільки вищевказаний суд винесе рішення на користь Адміністрації судноплавства, а найближче засідання відбудеться у понеділок, 26 червня, вже наступного дня моряки почнуть отримувати свої дипломи у законний спосіб відповідно до Постанови №1499.

Більш того, аби надолужити втрачений час, відомство працюватиме у наступні вихідні – в суботу та неділю. Наказ про зміну робочого графіку вже підписаний.

«Зараз свої документи на дипломування до Адміністрації судноплавства подали близько двохсот моряків. Це хлопці та дівчата, які розуміють, що перемога буде за нами», – зауважив Євгеній Ігнатенко.

Голова Адміністрації судноплавства розповів, що з моряками він особисто спілкується в мессенджері. Також працівники морської сфери залишають свої запити через контакт-центр. На отримані запитання він особисто намагається у максимально короткий термін надати відповідь у Фейсбук, в телеграм-каналі, або в ЗМІ.

Євгеній Ігнатенко зауважив, що в коментарях до дописів він отримує багато провокаційних питань. Але більшість все ж звертаються з реальними проблемами, і потім надають фідбек з вирішених питань.

Що ж до питання отримання моряками документів через представника, голова АС пояснив, що Адміністрація вестиме реєстр, і, якщо одна й та ж сама людина є представником кількох моряків, на це буде відповідна реакція.

«За законом представником моряка може бути будь-яка особа. Але зловживати цим, поки я тут, точно ніхто не буде», – запевнив Євгеній Ігнатенко.

Ще одне питання, яке наразі дуже цікавить моряків і, відповідно, журналістів – виїзд моряків за кордон, тобто на робочі місця, під час військового стану.

За словами Євгенія Ігнатенка, згідно Постанови №992 Адміністрація судноплавства отримала близько 30 тисяч запитів. Усі, хто є дійсними моряками, отримали підтвердження. Загалом же ж кількість українських моряків, які зараз знаходяться за кордоном (виїхали під час війни), він оцінює у 70-80 тисяч. Тобто це половина, або навіть більше половини від усіх українських моряків, кількість яких оцінюється приблизно у 150 тисяч.

«Ми не розуміємо, як вони виїжджали. Це персональні дані, які Прикордонна служба нам не дає», – зазначив Ігнатенко.

Щодо спроб з його боку зробити, щоб моряки виїздили безперешкодно, Євгеній Ігнатенко повідомив наступне:

«Ми надаємо дозвіл по Постанові №992, вони приходять у військкомат… А військкомат, ви самі знаєте, ми на нього не впливаємо. Потім вони знов звертаються до нас. Ми ж даємо роз’яснення, що Адміністрація судноплавства діє «виключно в межах і в спосіб…». Не передбачено, що ми повинні спілкуватися з військкоматом, відстоювати кожного…».

Також Євгеній Ігнатенко торкнувся питання складання екзаменів в навчальних закладах кадетами, які зараз знаходяться за кордоном. За два-три тижні посадовець обіцяв озвучити для них гарну новину.

«Я для себе ставлю задачу зберегти… (кадровий потенціал – авт.). І ось чому для мене зараз, крім постанови 1499, в пріоритеті ще студенти. Наші кадети – це наше майбутнє. Важливо їх продипломувати. Цей фонд треба примножити. Зараз Херсонська мореходка надала нам статистику: в них більше ніж п’ятсот кадетів працюють за кордоном. Це люди, які вже рік, а то й більше там знаходяться. В них гарна англійська, вони мають сертифікати… Але вони не мають змоги платити по п’ять тисяч доларів через кабінет моряка за диплом. І їм треба видати дипломи.

Ми робимо, щоб моряків стало більше. Зараз багато судновласників вже відмовляються від російських моряків. Тож ми маємо якнайшвидше завершити цю реформу, зробити єдиний державний реєстр, а не єдиний приватний реєстр», – розповів Євгеній Ігнатенко.

Загалом, за його словами, з питань виїзду до Адміністрації судноплавства щоденно звертаються від 80 до 150 моряків. З них тридцять відсотків – ті, хто йдуть на Дунай. Ці люди вже підписали контракти і чекають на виїзд. Вони звертаються до ТЦК, але часто не можуть вчасно отримати дозвіл. І вони потім ще раз подаються до АС.

«Моряків, що виходять зерновим коридором, дуже мало. В основному це представники інших країн», – додав голова відомства.

Що ж до тих моряків, які мають, аби потрапити на роботу, перетнути кордон України, Євгеній Ігнатенко розповів, що має намір зустрітися з цього приводу з начальником Одеської ОВА Олегом Кіпером. Адже наразі моряки з Одеської області шукають можливість виїхати з України через інші регіони.

«Коли головою ОВА був Максим Марченко, ми спілкувалися з цього приводу. Але зворотного зв’язку ми так і не отримали. З новим очільником я ще не спілкувався, але, мабуть, за тиждень поїду. Бо загалом більшість моряків прописані в Одесі, а з півдня країни моряків не випускають. Хоча чомусь нічні клуби працюють, що дуже дратує наших хлопців», – розповів про те, як планує впливати на вирішення болючого питання, Євгеній Ігнатенко.

Що ж до Адміністрації судноплавства, то підтвердження видаються вчасно: усі запити обробляються до вечора. Євгеній Ігнатенко навіть розповів, як сам пізно вночі оновлював підтвердження моряку, який вже знаходився на кордоні, а дія його документу скінчилася дві години тому. Тож все, що залежить від відомства, запевнив його голова, виконується.

Діана ГЕРГІНОВА

Джерело