• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

31-а сесія Асамблеї ІМО

Опубліковано 16 грудня 2019 року, 12:52

У Лондоні, у штаб-квартирі Міжнародної морської організації (ІМО), відбулась 31-а сесія Асамблеї ІМО, у роботі якої взяла участь делегація України, яку очолив Міністр інфраструктури Владислав Криклій. До складу делегації увійшли, зокрема, представники підвідомчої організації Морської адміністрації - казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба».
У своєму виступі на 31-й Асамблеї ІМО Міністр інфраструктури України Владислав Криклій розповів про можливості щодо удосконалення функціонування ІМО у сферах покращення безпеки міжнародного морського судноплавства, захисту морського довкілля та охорони людського життя на морі. У більш глобальному аспекті окремий наголос було зроблено на необхідності якнайшвидшого реформування системи виборів та кількісного складу Ради ІМО, протидії актам піратства й тероризму на морі, як загрози міжнародній безпеці. Керівник делегації України звернув особливу увагу присутніх на факти протиправної діяльності Російської Федерації у територіальних водах України, прилеглих до АРК Крим, в Азовському морі та Керченській протоці, включаючи дії російської сторони, що перешкоджають здійсненню Україною своїх міжнародно-правових зобов’язань у галузі морського пошуку й рятування.
Українською стороною був представлений деталізований документ щодо порушення РФ основоположних принципів та норм міжнародного морського права у морських районах, прилеглих до АРК Крим, що створюють небезпеку судноплавства у Північній частині Чорного моря, Азовського моря та Керченській протоці. При цьому 27 країн-членів ІМО (Грузія, переважна більшість держав ЄС, США, Великобританія, Австралія, Канада, Молдова, Ісландія, Норвегія), а також Європейська Комісія одностайно підтримали український документ, засудивши, з-поміж іншого, незаконну анексію Криму.
На сесії 31-ї Асамблеї ІМО схвалено ряд важливих рішень, зокрема в частині реструктуризації головного виконавчого органу організації – Ради, та збільшення її кількісної чисельності з 40 до 52 країн-членів.
Асамблея прийняла низку важливих резолюцій, зокрема - про тимчасові заходи безпеки для неконвенційних суден, які експлуатуються у полярних водах, поправки до резолюції А. 658 (16) щодо використання та встановлення світловідбиваючих матеріалів на рятувальних пристроях, процедури контроля суден державою порту, керівництво з гармонізації системи оглядів та сертифікації, тощо. У контексті подальшої роботи з протидії агресивним діям РФ, на особливу увагу заслуговує схвалена Асамблеєю резолюція «Заходи щодо запобігання незаконній реєстрації та шахрайського ведення реєстру суден».
Представники КП «МПРС» приймали активну участь як в процесі підготовки делегації України на цьогорічну сесію Асамблеї ІМО, так й безпосередньо у роботі пленарних засідань Асамблеї та її допоміжних органів, зокрема засідань Першого Комітету.
Делегати Асамблеї переобрали на новий чотирирічний термін Генерального секретаря ІМО Кі Так Ліма. Наступна, 32-а сесія Асамблеї ІМО відбудеться наприкінці 2021 року.