• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Засідання робочої групи Дунайської комісії з юридичних та фінансових питань

Опубліковано 10 листопада 2022 року, 16:24

Цими днями проходять засідання робочої групи Дунайської комісії з юридичних та фінансових питань, в якій також беруть участь представники Адміністрації судноплавства.

Основні питання, що винесли на розгляд, пов'язані з покращенням умов дунайського судноплавства.

Позицію України з даних питань у своєму виступі представив заступник Голови Адміністрації судноплавства Віктор Вишньов: «З початку війни російський ВМФ паралізував комерційне судноплавство в Чорноморському та Азовському регіонах. Альтернативою морським комерційним перевезенням став Дунайський судноплавний шлях. Подальший розвиток дунайської логістики є важливою складовою економічної безпеки України. Наразі порти Дунаю стали основним водним шляхом для агроекспорту, їхня пропускна спроможність до 1,5 млн тонн на місяць. Вантажообіг дунайських портів за 9 місяців 2022 року склав понад 11 млн тонн, що в 3,5 рази більше за аналогічний період минулого року. Україна була і залишається надійним партнером для цивілізованого світу та готова продовжувати виконувати всі вимоги міжнародних стандартів судноплавства на Дунаї».

Також Віктор Вишньов прокоментував зобов'язання України щодо утримання ділянок Дунаю в судноплавному стані для річкових та на відповідних ділянках морських суден, та умови доступу до портів на Дунаї під час військової агресії рф: «Україна, як відповідальна сторона Белградської Конвенції, навіть в умовах російської військової агресії та руйнувань критичної інфраструктури, утримує свої ділянки Дунаю в судноплавному стані та виконує всі необхідні роботи для забезпечення та покращення умов судноплавства».

В ході засідань учасники також приділили увагу міжнародному співробітництву Дунайської Комісії та стратегічним напрямам її діяльності.